Tuesday, December 11, 2012

Menu untuk Anak Demam: Tips & Info


Seperti orang dewasa, anak-anak demam tidak akan berselera untuk makan. Jadi apakah makanan yang sesuai untuk anak anda sewaktu dia demam?
Secara umumnya, demam bukanlah penyakit. Tubuh anak-anak akan berasa panas akibat dari tindakbalas melawan jangkitan dan penyakit lain. Demam biasanya disebabkan oleh jangkitan bekateria, virus dan kulat.
Gejala biasa ketika demam ialah:
1. Tidak berselera makan
2. Lesu
3. Berpeluh
4. Lemah
Oleh yang demikian, untuk memastikan anak kembali bertenaga, para ibu bapa perlulah lebih prihatin tentang pemakanan anak-anak anda.

Tips:
  • Makanan yang diberi kepada anak-anak perlulah tinggi kalori, tinggi protein, rendah lemak dan banyak air.
  • Pada 2 sehingga 3 hari anak demam, anda harus pastikan sang anak mengambil banyak cecair dengan memberinya makan sup, air glukosa dan bijirin bersama susu.
  • Makanan untuk anak demam mestilah lembut dan mudah dihadamkan serta diserap oleh tubuh seperti pisang, tauhu dan betik.
  • Pengambilan makanan kaya protein perlu dipertingkatkan. Oleh itu berilah anak anda makan susu, telur dan kacang dal.
  • Elakkan dari memberi anak anda makan makanan yang susah untuk dihadam.
  • Selain protein, kanak-kanak demam juga perlu meningkatkan pengambilan vitamin A, vitamin C, vitamin B, kalsium, besi dan sodium.

Makanan yang boleh diambil:
Jus buah-buahan, air glukosa, susu, air kelapa, air barli, telur, sup, bijirin, ikan bakar, sayur rebus, buah-buahan sitrus, PERFORMANCE DRINK SHAKLEE, dll.

Makanan yang perlu dielakkan: 
Mentega, minyak sapi, minyak sayur-sayuran, makanan bergoreng, makanan berempah, makanan terlalu banyak serat, sup krim, dll.

Sumber: Majalah Pa&Ma, Bil 128, Mei 2011

Anak SERING DEMAM?
Anak TAK MAHU MAKAN? Kurang berselera, terlalu kurus dsb
Anak SERING SAKIT?
Ingin tingkatkan imunisasi anak?
Tercari-cari makanan tambahan yang bersesuaian dan lengkap buat si manja anda?
Cara saya?  Tentulah Mealshake dan Omega Guard :)
##Mealshake & Omega Guard antara supplement SHAKLEE yang popular untuk anak-anak seawal 1 tahun sehingga 12 tahun.
>>>Meal Shake<<<
1. Mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan
2. Kaya dengan sumber kalsium dan protein
3. Amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat
4. Pilihan protein soya terbaik anda
>>>OmegaGuard<<<
1. Penting bagi perkembangan dan fungsi otak
2. Meningkatkan sistem imunisasi
3. Menapis segala virus dan bacteria daripada badan.
4. Kanak-kanak yang mengambil Omega-3 sedari kecil dapat mengurangkan jangkitan pernafasan.
>>>Performance Drink (PD)<<<
Bagi memastikan tubuh anak tidak terhidrasi terutamanya semasa demam, Performance drink adalah pilihan yang lebih baik!
TERBUKTI SECARA KLINIKAL:
1) Membantu tubuh berhidrasi dengan lebih baik berbanding air!
2) Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina (sila rujuk graf)
3) Mengandungi imbangan elektrolit untuk MENCEGAH ‘DEHYDRATE’
4) Tiada perasa tiruan, pemanis atau pengawet yang ditambah
5) Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari. Ia terdiri daripada campuran unik karbohidrat dan kandungan garam. Fungsi karbohidrat dalam PD ini membantu menggantikan semula tenaga yang hilang.
>>>Basic H<<<
Bila anak demam, semua orang cari Basic H. Mengapa? 
Basic H ni sebenarnya pencuci serbaguna tanpa bahan2 kimia yang boleh penetrate thru’ skin. It’s organic based. Takde kaler, takde bau, takde bahan kimia TAPI SANGAT efektif.  Sebab Basic H ni menyerap haba 3 kali ganda dari air biasa. So, kalo anak demam, kita mandikan atau lap-lap kan badannya dengan Basic H, InshaALLAH boleh lega dan suhu akan turun..
Basic H juga sesuai untuk yg ada masalah eczema, gatal2, alergi dan demam campak.

Monday, July 11, 2011

Kenapa Ilyas Ansari?

Akhirnya, ku namakn anak bujangku ILYAS ANSARI. Wpon ramai org dok komplen susah nk sebut la...susah nk panggil la...tp sbb dr umur kandungan 7 bulan lg dh decide nama tu, maka adalah finalize la nama anak bujangku tu. Ilyas tu bersempena nama nabi Ilyas. Ansari tu plak bermaksud penyokongku atau pendokongku. Ada byk sbb knapa nama Ansari tu menjadi pilihan. Sepanjang 9 bulan aku mengandungkan Ilyas, ada byk peristiwa yang berlaku, sama ada susah atau pun senang. Setiap kali aku x kuat utk terima apa yg berlaku, pasti akn ku usap perut ku dan membisikkn kpd anak, "kamulah kekuatan ibu".

Antara peristiwa yang paling terkesan di hatiku ialah apabila sepupu yang sgt ku kasihi, arwah Mohd Syafiq b. Suhairi pergi menghadap ilahi pada 1 Jun 2011. Adik-beradik belah mak x ramai, ada 2 org je. Mak ku yang sulung pastu Cu Ma yang bongsu. Sbb tu kitorg sepupu2 semua sgt close. Mmg dh macam adik beradik. Tak berkira langsung bab nk mintak tolong...dlm apa2 hal pun. Susah nk cerita panjang2 psl ni sbb mesti rasa sayu je...mngalir je air mata sbb terkenangkan arwah. Kebaikan dia, gelak2 dia yg masih terngiang2 kt telinga aku. Aku ralat sbb kali terakhir berckp dgn arwah kitorg dh janji nk pgi mkn di Restoran Heaven, restoran yang boleh nmpak seluruh KL sbb kedudukn dia atas bukit. Aku ckp kt arwah, 'Atiq kna cepat sembuh supaya kita boleh pgi mkn kt restoran tu'. Tp dah xde rezeki dia. Aku ingat masa dia kt ICU di hospital pantai, dia dlm keadaan separuh sedar, almost koma, seluruh badan dah lumpuh...aku bisikkn ke telinga dia, 'Atiq kna kuat. Kita x pergi lagi restoran yg kita dh janji nk pergi tu. Lg pun, adik Ilyas x keluar lagi. Atiq xnk tgk adik Ilyas ke?'. Setelah berjuang selama lebih 12 hari rasanya, pada 31 Mei 2011 bersamaan dgn Birthday Aisha, doc isytiharkan arwah brain death. Pada 1 Jun 2011, kau pergi berjumpa pencipta-Mu. Betapa sayu dan pilunya hatiku apabila melihat seluruh ahli keluarga menangisi pemergianmu terutamanya Cu Ma.

Walaupun masa tu aku tengah sarat n menunggu hari nak bersalin tp ku gagahi jugak utk pgi melawat arwah almost everyday kt hospital. Masa tu aku mmg menumpang semangat anak. Aku nk sentiasa berada di sisi arwah dan keluarga Cu Ma. Tak putus2 doa kami panjatkan semoga arwah dipanjangkan usia tp qada' dan qadar Allah melangkaui segalanya. Kepada Atiq, wpon Kak Nur tak dpt dtg masa pengebumian Atiq di Perlis, doa Kak Nur utk Atiq sentiasa ada setiap kali lepas solat. 4 hari lps Atiq pergi, Kak Nur telah melahirkan Ilyas Ansari yang tidak sempat mengenal mu...tak sempat merasai kasih syg mu..Al-Fatihah.

Kak Nur sayang Atiq..




Thursday, June 23, 2011

My Second Delivery Experience Part 2

Around 6 p.m. my mom arrived at hospital with my sis, Salma. I'm really in pain at that time. She tried to ease my pain by massaging my back, leg and abdominal. She also taught me some breathing technique. It's always comforting to have her during this time, she did the same thing when I'm having Aisha 3 years ago.

6.30 p.m. the pain keep coming every 2 minutes. Nurse wanted to bring me to labour room but I asked to perform Asar prayer first. Even though I'm struggling with pain, I tried to concentrate with my prayer and doa to Allah that He's going to smooth the thing out for me.

6.50 p.m. in Labour Room. My mom came with me first. She gave me air zam zam. Before that she silently cried while read doa to the water. Due to the pain I can't speak much. I asked for her forgiveness in any wrong doing and thanks her lots for giving birth to me 28 years ago. She didn't say anything and just nod while crying.

7.00 p.m. My husband came in while my mom went out to take care of Aisha. With what ever energy left, I do ask for forgiveness from my beloved husband. He said don't worry...everything going to be just fine. He whisper in my ear..Ya Latif...Ya Latif...Ya Latif..

7.52 p.m. After 52 minutes, I gave birth to a very beautiful creature that been there in my womb for almost 40 weeks. We name him Ilyas Ansari b. Nor Azrul Fahmy. What ever happen in that 52 minutes will always be a secret to me n husband. This time around, no epidural, no pain killer n no drip. Alhamdulillah.

It's painful..no doubt, but the experience is very beautiful n memorable in it's own way..

Another baby? Hmmm...let it be 3 years from now then I will reconsider...hoho ; )

Now, I'm enjoying myself with new experience in motherhood, breastfeeding n dividing my endless love with my children.

The End.

Sunday, June 19, 2011

My Second Delivery Story Part 1

After a very long break, I do miss blogging. Seronok gak menjalani hidup secara private...hehe. Takdelah. Sebenarnya kurang passionate nk berblog. Bukan takde benda nak cerita tp terlalu byk benda nk cerita. It's ok. First entry for dis year 2011. Kita cerita bout my delivery experience la. My second delivery experience.

Yup. I'm a very scaredy cat person. I'm afraid of pain, delivery procedure like cervic opening checking, injection, dentist and most of all I'm afraid of contraction or pain during labour.

5 Jun 2011 (Sunday)

Biasala hari Ahad, bangun lewat seluruh isi rumah..hehe. Dalam pukul 11 a.m. tu sempat lagi goreng chicken finger for breakfast sementara nk pgi mkn tengahari kt luar. Sebenarnya since last week I had a feeling that I'm going to deliver any time soon. I can actually 'see' my stomach was like ke bawah sket, seems to me like the baby was slowly engaging to the down part of me. I didn't have this instinct when pregnant with Aisha before.

Around 1p.m. I started to have this weird pain sort of like a period cramp. But the pain was tolerable n i can actually hold into it. Even though the pain keep coming within 20 minutes time and repeated, I still ignored it and tried to act as nothing wrong with it as there are no sign like a blood or the water broke. For info, when i had Aisha 3 years ago, the sign was blood and due to the slow progress of servic opening, my gynae induce me 2 times.

But at 2p.m. the pain keep coming within 15 minutes. Believe it or not, i actually do the packing for hospital bag during that time. I'm usually a very organize person but during this pregnancy I 'lost' my organize habit...yeah...blame everything to the hormone..haha.

Around 3p.m. we went out but not to Az Zahrah hospital but to Restoran Amir...hahaha. How can I deliver my baby without eating my lunch? takde energy nak push nnti kang lagi susah. I ordered mee goreng daging and ate it in pain. During that time, I called 3 persons, my mom, my mil n Ryu, Epunk's wife. My question was easy, with the symptom that i had now, should I go to hospital? I have a very strong reason for why i'm behaving like this. During my first pregnancy we were so excited n we end up being in the hospital earlier than we should. While reading through the internet searching for info, I read somewhere that to experience your first phase contraction is better be at home. So you're more relax with the familiar surrounding. Konon2nya nk tenang2 tahan sakit sambil tgk tv ke, baca paper ke...sambil hubby tolong massage kat belakang n tempat2 yg sakit. Berangan je lebihhh...tau2 je contraction tu berulang every 5 minutes. Hambik ko! So cepat2 la kitorg g hospital. Tp hospital tak jauh pun..belakang restoran tu je. Nasib baik la boleh berjalan dari kereta ke hospital. Sbb Ryu ckp kdg2 sakit sampai dh x boleh nk berjalan. I repeated baca doa Lailahailla Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazzalimin...itu je yg memberi kekuatan pada ku sbb masa tu mmg dh rasa sakit semacam je.

My mom sms me: Mak dah on d way. Sabar ye nak..
Dunno why but i feel so sayu while reading her sms and I want her to be with me soon...

To be continued..

Tuesday, May 11, 2010

Happy Mother's Day


When you're pregnant, you can think of nothing but having your body to yourself again;
yet after giving birth you realize that the biggest part of you is now somehow external, 
subject to all sorts of dangers and disappearance, 
so you spend the rest of your life trying to figure out how to keep them close enough for comfort.
- Jodi Picoult. Vanishing Act Novel.

To both of my mak: 
We Love both of you so much! 
Stay healthy and stay strong. 
May Allah grant all ur wishes...as we know some of ur wishes are our wishes too :)

Pic caption: Aisha was trying to 'steal' the yellow flower from Indulgence Cake Secret Recipe..nyummy!

Monday, January 04, 2010

Fighting to loose Weight!

Aja...aja...fighting! Harap enchek siban akan terus bersemangat utk menurunkn berat badannya..haha...ok2 back to serious mode!

This time around he's really serious! so aisha humaira and i decided to support abah with all our heart. Jgn terkejut..dh 4 hari kita x makan nasik! *clap...clap...

So tak pasal2 ibu terpaksa menjadi kreatif dan telah bertukus-lumus mencari resepi2 yg mudah dan simple2 gitu..

Malam 1: Mee tom yam (tak pedas sbb Aisha tumpang sekaki)

Malam 2: Spageti Soup with a lot of fish balls..

Malam 3: Yong Tau Foo nite

Malam 4: Sauteed chicken and vege

Malam 5: sangat teringin nk cuba

Tadaaaa!!



Ingredients :
1 kg chicken fillet ~ cubed
4 medium ripe tomatoes ~ diced and blended
2 garlic ~ blended
1/2 tablespoon white pepper
1 tablespoon margarine
6 tablespoons tomato puree
800 ml water
1 medium carrot ~ diced
50 g peas
juice from 1 lemon
salt to taste
sugar ~ if prefered
500 g macaroni ~ boil with water and a tablespoon of oil to avoid it from sticking together

Method :
1. Mix chicken cubes with white pepper, blended tomato and garlic.
2. Heat margarine and put in the mixed chicken. Stir.
3. Add in tomato puree, water, carrots and peas.
4. Let it boil then add the lemon juice, salt and sugar.
5. Leave to simmer till the meat is tender and the carrots soften.
6. To serve : Place macaroni in a serving bowl and pour the soup on top.

Kalo sedap nnti bagi bintang k.. agak2 dr 5 bintang bape la aisha n abah bg kt ibu ye? ;P

Thursday, December 24, 2009

I Miss My Emak so much! and my Ayah too..

When i get married on 24th May 2007 [one day before my birthday], enchek siban momma become my momma too. During these past years, i meet my MIL more than my own emak. When my parents decide to move to Kuala Terengganu, the distance keep us 'distance' sometime. I know there's telephone and email but the feeling is not the same and i do admit i rarely call them. Bad daughter! [Aisha Humaira mesti call ibu selalu ye dh besar nnti. Mak and ayah, i'll do the best in the future!]

Last 1st November, my emak turned 52 this year..

and my sis, Iman wrote special post for our beloved mak in her blog..and we never tot that emak will read it. Mak want to comment on her blog but she just copy and paste the blog contents in words and reply there instead through email.

...and i came to know about this only 1 week ago. Yup, i cried..and cried everytime i read my mother's letter. Mak, kak nur love mak with all my heart..u r very special in your own way.

dear emak,

iman suka emak punye warmness,
iman suka peha emak yang empuk,
iman juge suka bila emak ketawa dgn penuh kegembiraan,
iman suka bila emak malu2 dgn ayah,
iman suka bila emak bagi kata2 semangat,
iman suka bila emak peluk iman kuat2 masa nak hantar kat stesen bus,
iman suka bila dapat tidur bilik emak,
iman suka bila emak belai2 iman,
iman suka bila emak cakap "terima kasih iman",
iman suka bila emak layan iman yang cuba menggedik,

iman suka emak.

tak ada emak macam mak2 dalam dunia ni,
emak suka anime,
emak layan komik,
emak suka kasi duit (hahahaha)

iman tak boleh bayang kan dunia ni tanpa emak.

berkatilah hidup emak ku,
rahmatilah emak ku,
dan..
panjang kan lah umur emak ku.

Happy 53th Birthday emakkk.
1st of November 1956

Tags: emak, happy bithday

ASSALAMUALAIKUM WBT
ANAKANDA IMAN YANG MAK KASIHI SELALU,

TERKEDU MAK MEMBACA NUKILAN IMAN DI ATAS
MAK NI MANUSIA BIASA SAHAJA, VULNERABLE
MAK CUMA LEBIH DARI MAK2 LAIN SEBAB MAK DAH KANDUNGKAN IMAN SEMBILAN BULAN LEBIH
JUGA MAK KANDUNGKAN TORIK, SALMA, YATI DAN KAK NUR SEMBILAN BULAN LEBIH
LEPAS TU KITA KONGSI SAAT SAAT DAN JAM JAM KELAHIRAN
LEPAS TU KITA KONGSI MINIT MINIT DAN JAM JAM MENYUSU BABY
KEMUDIAN MENYUSURI MEMORI TASKI, SEKOLAH DAN JALAN JALAN BALIK KAMPUNG
SEKARANG ANAK ANAK DAH BESAR DENGAN CITARASA TERSENDIRI
MAK TUMPANG GEMBIRA BILA ANAK ANAK GEMBIRA
SEMUA MAK AYAH BEGITU
JUGA KONGSI MENANGIS BILA ANAK ANAK DERITA
SATU MASA MAK AKAN PERGI JUA
DARI TANAH KITA DATANG DARI TANAH KITA KEMBALI
ITU JANJI KITA DENGAN ALLAH
DIAKHIRAT SANALAH YANG KEKAL
TABURLAH JASA DAN KHIDMAT SELAGI KITA BELUM DIPANGGIL PULANG
KITA IBARAT PERANTAU
DENGAN BANYAK CERITA
TENTANG HIDUP DAN IMPIAN MASA DEPAN
MAK DOAKAN IMAN DAN KAKAK KAKAK DAN ADIK TORIQ DIRAHMATI ALLAH DUNIA DAN AKHIRAT
KASIH IBU TAKKAN LUPUT DITELAN ZAMAN

DARI EMAK
4 NOVEMBER 2009
UNIVERSITI DARUL IMAN MALAYSIA
KUALA TERENGGANU